Amsterdam mijn mooie stad… waar gaat het heen?

Toen ik 17/18 jaar oud was moest ik stage lopen voor mijn MBO 4 opleiding hotelmanagement en ondernemen. Het eerste deel deed ik in het dorp aan de andere kant van het land waar ik destijds woonde. De tweede stage moest van school in een andere woonplaats. Ik wilde niet naar het buitenland maar wel de Engelse taal beter leren dus ik besloot om op Schiphol stage te gaan lopen en te gaan wonen in het mooie Amsterdam.

Amsterdam. Ik voelde me er thuis. Ik voelde me er heel erg thuis. Ik besloot om na het behalen van mijn MBO naar de Hogeschool van Amsterdam te gaan om daar verder te studeren. Amsterdam wat was je fijn. Natuurlijk niet altijd want ik heb ook echt minder leuke dingen meegemaakt maar over het algemeen was het fijn. Ik ben veel verhuisd (7x), ik kon moeilijk een woning vinden voor onbepaalde tijd. Altijd in de buurt van het centrum gewoond. Veel uitgeweest, hard gewerkt, vrijwilligerswerk gedaan en vooral veel gestudeerd. In de mooie stad Amsterdam. Inmiddels werk ik alweer een paar jaar fulltime (oke door mijn ziekte zit ik helaas nu in de ziektewet, hoop toch snel weer aan de slag te kunnen) woon ik buiten de ring. Ik heb ik wel een woning voor mijzelf voor onbepaalde tijd. Helaas veel te duur dus ik ben wel op zoek naar iets kleiners en goedkopers… maar wil ik nog wel in Amsterdam blijven? Dat mooie Amsterdam. Mijn stad… of toch niet meer?

Amsterdam ben je nog wel zo mooi?

Amsterdam wat is er toch allemaal aan de hand? Mijn mooie Amsterdam.. ik heb ruim 10 jaar van je genoten maar als ik nu naar een andere stad kan verhuizen zou ik het zo doen… dat had ik drie jaar geleden niet gedacht.. waar gaat het heen met mijn mooie Amsterdam…. schietpartij hier, liquidatie daar, zwaar gewapende overvallen, onschuldige mensen die slachtoffer worden…

Ik ben er eigenlijk goed klaar mee… al die schietincidenten, liquidaties en al dat andere geweld. Ik heb er last van.

Verspreid over de hele stad vinden er massaal schietincidenten plaats. Niet meer de zorgvuldige onderwereld van 10 jaar geleden. Er komen ook onschuldige mensen om. Mensen die voor een ander worden aangezien. Het gebeurt op klaarlichte dag. Midden op straat. Maar ook in de nacht… even geleden werd ik er wakker van, twee verschillende nachten. Eenmaal 150 meter van mijn appartement en daarbij hadden ze de verkeerde en eenmaal ongeveer 300 meter verderop in een parkeergarage.

Afgelopen week was het weer raak. Nu iets verder bij de De Clerqstraat. De details weten we nog niet maar de kogelregen raakte toch een tram (waar je bij wijze van in had kunnen zitten) het raakte gebouwen en er waren mensen op straat.

Amsterdam wat is er toch allemaal aan de hand? Is dit nog wel mijn mooie Amsterdam? De stad die altijd leeft. De stad die duizenden toeristen trekt. De stad met leuke plekjes die je alleen kent als je er woont. De stad waar mensen die er niet wonen graag een dagje gaan winkelen. De stad met haar leuke evenementen. Dat mooie Amsterdam. De hoofdstad van Nederland.

De moordhoofdstad van Nederland.

Nu.nl plaatste vandaag een overzicht van een aantal schietpartijen en liquidaties van begin 2014 tot vandaag. En de lijst is lang. Ik zie direct dat niet alles ertussen staat. Ik mis bijvoorbeeld de moord op Ron Nyqvist, de moord eng dicht bij mijn appartement waarbij een Ghanese man om het leven kwam die waarschijnlijk voor een ander werd aangezien, een schietpartij ook in de buurt waarbij gelukkig niemand om het leven kwam maar waarbij wel gewonden zijn gevallen, een steek- en schietpartij bij een beroving, iemand die in zijn been wordt geschoten na een ruzie en zo kan ik helaas nog wel even doorgaan. Liquidaties, schietpartijen na ruzies, geweldsincidenten met messen of andere wapens en dan heb ik het nog niet eens over alle straatroven met geweld en overvallen waarbij geweld komt kijken. Ongeveer twee keer per week krijg ik wel een telefoontje van Burgernet.

Amsterdam waar gaat het toch heen? Ik kan jullie wel vertellen dat ik hier niet meer per se hoef te wonen. Oke, in andere steden en dorpen gebeurt het ook maar niet zoals nu in Amsterdam.

De mate waarin het toeneemt in mijn mooie stad baart me zorgen. Het vindt niet meer plaats in de onderwereld, de onderwereld wordt de gewone wereld. Het gebeurt op klaarlichte dag of in de avond. Het gebeurt niet meer zorgvuldig. Er zijn steeds meer getuigen.

Mijn mooie Amsterdam. Mijn liefde voor deze stad wordt steeds minder….

XoXo Olivia
Life Must Be Fabulous 💕

image

Related posts

8 Thoughts to “Amsterdam mijn mooie stad… waar gaat het heen?”

 1. Deprimerend zeg. Repressie is geen optie, maar toch… ?

 2. Ik begrijp je!
  Na 16 jaar heb ik geen liefde meer voor Amsterdam en wil ik niets liever dan terug naar mijn dorpje.
  Toentertijd wist ik niet hoe snel ik daar weg moest. Ook omdat ik hier studeerde en een bijbaan had. Maar ik vind het nu wel genoeg geweest. Mensen worden gekker, criminaliteit wordt erger. Dit is overal zo, maar hier wel tien keer zo erg.

 3. Wat zonde zeg. Dat soort geweld vind ik zo nutteloos. Ik woon bijna drie uur van Amsterdam vandaan en kom er daarom niet zo vaak, maar ik kom er wel erg graag.

 4. Mooi geschreven. Ik begrijpt het! 🙂

 5. Vreselijk he. Het komt steeds dichterbij! Je bent nergens meer veilig, zelfs in de tram niet meer. 🙁 Welke studie heb je gedaan op ’t Hva?

 6. Myblogographic

  Mooi geschreven!!

 7. Ik ben zelf een geboren en getogen Amsterdamse. Een van de weinige échte die er nog in Amsterdam te vinden zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen last heb van schietincidenten in mijn woonomgeving. Ik heb eerder last van alle yuppen die met hun bakfietsen en minimaal 3 kids in mijn buurt komen wonen omdat het centrum vol is. Maar dat is het probleem waar ik juist de rasechte amsterdammers over hoor klagen haha. Wel vervelend voor jou dat het je een angstig gevoel geeft meid om hier te wonen! xx

Leave a Comment