Beauty vitamientjes

Lieve beauty’s,

Dat vitamines goed zijn voor ons lijf en dat we deze nodig hebben dat weten we allemaal wel. Maar weten jullie ook welke vitamines er bijdragen aan hoe je huid eruit ziet en waardoor bijvoorbeeld je haar glanst?  Dit kunnen we deels halen uit fijne verzorgingsproducten maar vooral ook uit voeding en gezond eten. Daarnaast is veel water drinken (ongeveer 2 liter water per dag) belangrijk.

Ik heb wat rondgesnuffeld in boeken en op het internet en ik heb een mooi lijstje voor jullie samengesteld/samengevat. Lezen jullie met me mee?

♦ Vitamine A

Dit zorgt voor een mooie stralende en gezonde egale huid, gezond haar, gezond tandvlees, helpt tegen acne en puistjes en het verbeterd je weerstand! Daarnaast is vitamine A goed voor je ogen! Zit in: meloen, grapefruit, abrikozen, boter, margarine, vette vis, melkproducten, lever, wortelen, zoete aardappel, broccoli, spinazie, boerenkool pompoen en eierdooiers. ♥ Let op, een teveel aan vitamine A kan ervoor zorgen dat je huid gaat jeuken en/of uitdroogt. Ook kan het ervoor zorgen dat je eetlust minder wordt en dat er misselijkheid optreedt.

♦ Vitamine B algemeen

 

Deze vitamine zorgt ervoor dat je huid niet te vettig wordt en ook vermindert het uitslag. Vitamine B helpt je stofwisseling wat belangrijk is voor goed functioneren van je organen. Ook kan het ervoor zorgen dat het de kwaliteit van je huid, haar en spieren verbetert. Zit in: kip, banaan, schaaldieren, tonijn, noten, bonen, volkoren granen, avocado, melk en eieren. 

♦ Vitamine B 1

Zorgt voor de afbraak van suikers maar ook voor de energieproductie in het lichaam. Erg fijn als je vermoeid bent. Zit in: vis, vlees en noten ♥ Let op, een overschot heeft geen negatieve gevolgen. Een tekort echter wel. Het kan zorgen voor angsten en depressiviteit, een verminderde eetlust, misselijkheid en bij een ernstig tekort kan het zelfs leiden tot persoonlijkheidsveranderingen. Dat is niet wat we willen toch?

♦ Vitamine B 2

Deze vitamine zorgt voor energie opbouw, gezonde en mooie ogen en een goede huid. Zit in: melk, kaas, groene groenten, yoghurt, champignons en amandelen. ♥ Let op, een overschot heeft geen negatieve gevolgen. Een tekort kan ervoor zorgen dat er een rode cirkel verschijnt rond de iris in je oog. Ook kan het zorgen voor lichte vermoeidheid.

♦ Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke vitamine voor de opname van ijzer, daarnaast helpt het voor gezonde en sterke botten en een goed gezond gebit. Het zorgt voor de aanmaak van collageen (na je 25e levensjaar neemt de productie van collageen af, dit zorgt voor veroudering van de huid waardoor er op den duur rimpels ontstaan, je huis slapper kan worden en invloeden zoals het weer hebben een grotere invloed op je huid). Maar, vitamine C helpt ook om zichtbare littekens te verminderen, evenals sneetjes en blauwe plekken. Het is een ‘brandstof’ voor je immuunsysteem. Vitamine C helpt ook altijd goed als je een griep onder de leden hebt.  Zit in: groenten en fruit, vooral in citrusvruchten, rode en groene paprika, spinazie, bessen, appels, meloen, ananas, broccoli, kool, spruitjes en bloemkool. ♥ Let op, een overschot verlaat het lichaam via de urine, het kan zorgen voor overbelaste nieren. Een teveel aan Vitamine C kan bij 3000 mg ook diarree veroorzaken. 

♦ Vitamine D

Oh heerlijk, ik denk meteen aan de zon. Vitamine D wordt vooral dor de huid opgenomen. Het zorgt voor een evenwicht van calcium in de tanden en botten. Het helpt voor sterke spieren en ook voor een goede weerstand. Daarnaast helpt het om een droge huid te voorkomen. Zit in: de grootste bron is de zon (plm. 3 keer per week 10 tot 15 minuten in de zon zonder een zonnebrandcrème) maar naast de zon zit het ook in vette vis zoals tonijn en zalm, margarine, verrijkte melk, eieren en levertraan. ♥ Let op, een overschot vitamine D komt weinig voor, als het zo is dan kan het leiden tot kalkafzetting in het lichaam, een verminderde eetlust, obstipatie en slaperigheid. Wat wel heel veel voorkomt in ons kikkerlandje is een tekort aan vitamine D. Dit kan in combinatie met andere vitamine tekorten zorgen voor pijnen aan de spieren, botontkalking en vermoeidheid

♦ Vitamine E

Een voor mij iets minder bekende vitamine, maar wel een belangrijke. Het zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en de opbouw van je spieren- en weefsels. Maar vitamine E geeft je ook een gezonde huid, vermindert littekens, brandwonden, irritaties en ontstekingen. Naast een vitamine is vitamine E ook een antioxidant. Het helpt bij een droge, schilferige huid en ook zorgt het voor een beschermlaagje op je huid tegen de invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld het weer. Zit in: spinazie, eieren, brood, margarine fruitsappen, asperges (daar ben ik niet zo dol op hihi), noten, notenolie en broccoli.

♦ Vitamine K

Helpt om kringen (die donkere) onder je ogen te voorkomen. Zit in: snijbiet, boerenkool, spinazie, romeinsla, kropsla, bloemkool broccoli, kool en peterselie.

♦ Zink

Zink zorgt voor de opbouw van lichaamscellen waardoor je een mooie huid krijgt. Ook helpt het de stofwisseling van koolhydraten. Ook is het goed voor je hormoonproductie en je geestelijke gezondheid (niet onbelangrijk) Zit in: vlees, graanproducten, eieren worteltjes gember, bonen en schelpdieren. ♥ Let op: een tekort kan leiden tot vervelende problemen op je huid, denk aan eczeem en een te vette of te droge gezichtshuid. Koffie en thee zorgen voor een vermindering van het zinkgehalte.

♦ Antioxidanten

Repareren en voorkomen schade aan de huid Zit in: alle voeding met de vitamines A, C en E.

♦ IJzer

Dit zorgt voor het aanmaken van rode bloedcellen en de energieproductie. Zit in: noten, graanproducten, lever en oesters. ♥ Let op: een tekort aan ijzer kan vervelende gevolgen hebben. Het kan leiden tot vermoeidheid, weinig energie, depressiviteit, kwetsbare en brekende nagels, het kan je een bleek gezicht geven en het kan zorgen voor terugkerende schimmelinfecties en ’n zware vervelende pijnlijke menstruatie.

♦ Omega 3 vetzuren

Zorgt ervoor dat je haar mooi gaat glanzen en dat het er verzorgd uit ziet. Zit in: lijnzaad, sojabonen, walnoten, spruitjes, boerenkool, groene salade, spinazie, vette vis zoals zalm en tonijn.

Voor de informatie in dit artikel heb ik de volgende bronnen gebruikt:

Het boek “Beauty” van Lauren Conrad, pagina 74 en 75 (hoofdstuk 5, voeding en fit zijn), uitgeverij Blossom Books.

Daarnaast heb ik het gezondheidsplein, voedingscentrum en wikipedia geraadpleegd. Ik heb soms intern op de pagina doorgeklikt.

Ik hoop dat jullie iets aan dit artikel hebben gehad. Ikzelf heb zeker wat aan de informatie. Ik kamp mede door mijn hyperhomocysteinemie (wat ik kreeg na een maagoperatie) al jaren met een opnameprobleem van voedingsstoffen, vitamines en ik heb problemen met mijn rode en witte bloedlichaampjes. Dit heeft er in het verleden (toen ik nog vooral onwetend was en er ook nog geen diagnostiek was) voor gezorgd dat ik ongeveer de helft van mijn haar was verloren. Dit kwam door een chronisch en ernstig vitamine B12, B6, ijzer en ferritine tekort. Ik had behoorlijk grote kale plekken op mijn hoofd. Inmiddels groeit dit redelijk terug maar het is nog niet zo dik als dat het was. Sommige plekken zijn donshaar en op andere plekken is het nog kort, mijn haar is redelijk lang dus dat moet nog bijgroeien. Ook viel ik regelmatig flauw, was ik misselijk (wat voor gebitsproblemen zorgde omdat ik ongeveer een jaar lang dagelijks heb overgegeven, denk aan alle zuren die er in je mond komen). En ik had een ernstig ijzertekort waardoor ik nog steeds eens in de zoveel tijd aan een ijzerinfuus moet. Ik merk daarna dat ik weer meer energie heb en beter slaap. Het flauwvallen kwam doordat mijn lichaam alle reserves had opgemaakt. Je spieren slaan je vitaminereserves op. Doordat ik weinig tot niets uit mijn voeding opneem heeft mijn lijf in ongeveer anderhalf jaar mijn spieren met reserves leeg gemaakt waardoor ik dus destijds last had van pijnlijke spieren en waardoor ik ook flauw viel.

Ik drink veel melk, eet regelmatig vette vis, eet regelmatig een ei, eet veel fruit en groene groentes, sla, paprika, champignons en ik ben dol op noten. Helaas kan ik door mijn aandoening niet alles uit voeding halen, als ik dat niet had gehad dan zou ik goed gebalanceerd eten. Ik krijg vitamine injecties, bloedtransfusies, ijzerinfuus en B12 injecties. Daarnaast moet ik dagelijks mijn vitamines op maat slikken (kosten een vermogen helaas) en slik ik apart nog visolie en magnesium. Sinds ik de oorzaak weet en mijn bloedwaarden regelmatig worden getest gaat het een stuk beter met mijn vitamines. Ik merk dat mijn haar weer groeit. Ik heb een goede huid die veel aan kan en mijn nagels zijn redelijk sterk. Ik heb een gekke randjes meer om mijn ogen en mijn huiskleur is weer normaal.

Het is allemaal wat. Gelukkig zijn de meeste mensen gezond. Maar vitamines kunnen enorm veel invloed hebben op je lijf.

Zorg goed voor je lijf! Drink veel water. Eet gezond. Maar geniet ook van eten en af en toe een versnapering is toch prima. Vind een goede balans! En heb je ergens last van wat in dit lijstje voorkomt? Wellicht helpt het dan om bepaalde voedingsproducten vaker te nuttigen. Het is het proberen waard!

With Love,

Olivia

Life Must Be Fabulous

wpid-img_20150406_214359.jpg

Related posts

4 Thoughts to “Beauty vitamientjes”

  1. Wat belangrijk is, is dat sommige het niet altijd weten dat ze ergens een tekort van hebben. Het komt naar boven door bloed te prikken.

    Aum Shanthi

  2. Dan nog zijn er soms die juist niet aan dat te kort gaan denken.
    Maar het naar boven komt bij een controle.

    Olivia jij bedankt om je volgers zie iets mooi te laten lezen.

    Aum Shanthi

Leave a Comment