Healthy curves

curvy

Zijn mannen en vrouwen met curves per definitie ongezond? OF zijn mannen en vrouwen met curves per definitie lui? Ik zie vaak reacties op foto’s van – mooie – plussize vrouwen (sorry heren, ik lees meer over de vrouwen) in bijvoorbeeld Facebook groepen die niet over de volle vrouw gaan dat men ongezond is. En dat dik zijn een keuze is. Dat curves tegenwoordig worden aangeprezen. En dat dit allemaal niet goed zou zijn.

Verschuiving

Er is een verschuiving gaande in modeland. Die kun je bijna niet missen. Er zijn steeds meer kledingmerken die aandacht geven aan de wat vollere vrouw. Ook is er op de catwalk steeds meer diversiteit te zien. Dit met dank aan een aantal vrouwen die zich daar al jaren voor inzetten. Ik als inbetweenie* ben daar erg blij mee. Op internet heb ik gegoogeld naar de gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw en meerdere websites vertellen dat dit maat 42 is, in Amerika schijnt dit maat 44 te zijn. Op de catwalk zagen we tot een jaar of twee geleden vooral nog maat 34 en 36. Er is dus een verschuiving gaande. Trouwens, de verschuiving is niet eens alleen gaande met betrekking tot de kledingmaten, hij is ook gaande met betrekking tot de leeftijden van de modellen op de catwalk. Diversiteit is in opkomst! TOP!

Gezond

Maar wat ik veel lees in reacties is dat er door vrouwen op elkaar neer gekeken wordt. Uit jaloezie? Verachting? Minachting? Irritatie? Ik weet niet waarom men elkaar zo afzeikt maar daar heb ik eerder al over geschreven. Waar ik nu graag aandacht aan wil besteden is “gezond zijn“. In reacties worden regelmatig alle volle vrouwen over één kam geschoren dat zij ongezond zijn en dat zij ongezond zijn aanprijzen. Dit is even grofweg de conclusie die ik trek na het meelezen op verschillende Facebook groepen de afgelopen weken. Maar wat is de definitie van gezond? Ik denk dat die voor iedereen anders is.

Ik als curvy vrouw ben gezond. – Ik ben niet gezond maar dat komt doordat ik een ongeluk heb gehad met alle gevolgen van dien, en ik heb een hele zware burn-out -. Dat ik niet gezond ben komt niet door mijn curves. Ik eet gezond. Ik sport (nu met mijn handicap sport ik ook). Ik maak dagelijks wandelingen. Mijn bloeddruk is goed. Mijn cholesterol is perfect. Ik drink zeker 1,5 liter water per dag. Ik heb een goede balans tussen eten, activiteit, rust en ontspanning. Dat ik niet gezond ben heeft niks te maken met mijn curves. Ik omarm mijn curves. Ik hou van ze. Ze horen bij mij.

En zo ook bij andere vrouwen met curves. Bijvoorbeeld plussize modellen letten ook op hun voeding, die sporten ook, zij willen ook in shape blijven maar dan in hun shape. En ik denk dat er heel veel vrouwen zijn die gezond zijn in allerlei opzichten. Ik kom in de sportschool veel vrouwen tegen die hard werken om in shape te blijven, te komen of om af te vallen, ieder heeft haar eigen doel.

Ik kan ook niet iedereen over één kam scheren en er zijn ook dames die ongezond zijn, en ongezond dik zijn. Er zijn vrouwen die het er heel erg moeilijk mee hebben, die bijvoorbeeld hun emoties weg eten. Die daar eigenlijk psychologische hulp bij nodig hebben. Ja, die vrouwen zijn er ook. En ik hoop dat als jij dat hebt en dit leest, je hulp zoekt daarbij. Als je uit emotie eet, dan kun je het beste dat probleem aanpakken… Want welke emotie zorgt ervoor dat jij gaat eten. Als je dat weet dan kun je gericht met je gezondheid aan de slag.

curves

Afvallen

Moeten vrouwen met curves afvallen? Waarom? Als je lekker in je vel zit dan is het toch oké? Ik vind het wel belangrijk om gezond te zijn maar dat is ieder voor zich. Ik vind het jammer dat men vrouwen met curves over één kam scheren en bij voorbaat al zeggend dat men ongezond is. Dat klopt niet. Ieder heeft zijn eigen mening en ieder maakt de keuze voor zichzelf. En daarbij… Ik denk niet dat dik of vol zijn een keuze is. Iedereen heeft en rugzak, of je nou vol bent of slank. Oordeel niet te snel. Wat is de definitie van gezond? Die is voor een ander wellicht anders?

Ik ben ongezond dik geweest. In die tijd sportte ik wel maar had ik moeite om het vol te houden. Ik ging in periodes. Ik had moeite om een dieet vol te houden (wat extra lastig was omdat ik een gezond eetpatroon had) maar ik was wel ongezond dik en daar was ik niet tevreden mee. Ik ben slanker geweest maar het paste niet bij mij. Ongemerkt ben ik een aantal jaar geleden ook weer iets aangekomen, ongeveer 8 kilo, en ik zit nu wat mijn lijf betreft goed in mijn vel. Mijn arts is daar ook tevreden over. Ik heb een goede balans gevonden voor mijzelf toen ik mijn leefstijl heb aangepast. En ja ik heb nog steeds curves. Ik heb geen weegschaal meer in huis. Niet nodig vind ik. Sinds dat ding weg is blijf ik stabiel op gewicht. Ik merk aan mijn kleding of het was losser zit of strakker. Zit het wat strakker dan bedenk ik mij of dit komt doordat ik wat vocht vasthoud, daar heb ik soms last van, of dat ik bijvoorbeeld menstrueer. Als dit niet het geval is dan let ik de weken erna weer wat extra op wat ik eet en of ik genoeg water drink en dan komt het vanzelf weer goed. De weegschaal gaf mij stress en sinds die weg is heb ik geen weegschaalstress meer en blijf ik stabiel op gewicht. Mijn strakke spijkerbroek is de beste meetlat wat dat betreft! Hij moet strak zitten :).

Curvy zijn promoten

Wat ik ook veel lees de laatste tijd is dat curvy zijn gepromoot wordt. Is dat zo? Is het niet zo dat dit gewoon een afspiegeling is van de huidige maatschappij? Ik denk dat dames die curvy zijn zich steeds meer durven te laten zien. Zij staan op. Zij willen niet meer achter de schermen kijken naar anderen maar ze willen zichzelf laten zien. Tof toch? Dat vrouwen meer zelfverzekerd worden? Dat dit waarschijnlijk komt door meer diversiteit? In de media, op de catwalk… Vrouwen laten zichzelf zien en dat vind ik mooi. Ieder mens is mooi. Ieder mens is uniek. Ieder mens is mooi op zijn of haar manier. Ook zij die nare reacties achterlaten. Ergens is er vast wel iets moois aan hen…

Ik ben lid van de (besloten) groep Wondervolle mode op Facebook. Een hele leuke groep waar veel gedeeld wordt over plussize kledingwinkels, nieuwe kledingcollecties en een plek waar vrouwen hun OOTD (outfit of the day) laten zien. Ook vragen de dames in de groep regelmatig advies aan elkaar over bijvoorbeeld hun outfit. Ik zie de laatste tijd steeds vaker dames die voor het eerst een OOTD plaatsen. Hoe gaaf is dat. Door een Facebook pagina krijgen zij zelfvertrouwen en durven zij soms voor het eerst, op de foto met hun hele lichaam en niet alleen met hun gezicht. Bijzonder is dat toch! Alle lof voor Hermina de Vries die dit tot stand brengt. Zij heeft een hele leuke blogpagina voor de Wondervolle vrouw. Klik hier om naar haar blog te gaan. Een kijkje nemen is het zeker waard!

curves

Curvy zijn promoten? Nee ik denk niet dat dit iets is wat gaande is. Met alle social media van tegenwoordig denk ik dat we veel meer zien als een aantal jaren geleden. En ik vind het mooi dat er vrouwen zijn die door social media kracht krijgen en zichzelf durven te laten zien aan de wereld. Met alle puurheid die daarmee gepaard gaat.

XoXo

handtekening

Nootinbetweenie – Wat is een inbetweenie? Ik citeer van de website Urban Dictionary: “Top Definition – Inbetweenie –A person who is too fat for typical clothing stores, but too thin for plus-size clothing. For women, this is typically between size 14-20, with some exceptions depending on the store.

Related posts

6 Thoughts to “Healthy curves”

 1. shivatje

  Belangrijk is je gezond voelen in je lichaam. En ongeacht wat iemand zegt of schrijft. Er zullen altijd positieve en negatieve dingen aangegeven worden. Maar heel wat mensen kunnen er ook niets aan doen omdat het te maken heeft met medicatie of ziekte. En daar staan ze niet bij stil.
  Wat is gezond eten wat is gezond leven. Als je gewoon naar de hoeveelheid kijkt dan ben je al goed bezig, als je aan beweging kan doen ben je goed bezig. Maar ook dat laatste is niet voor iedereen weggelegd.
  En dan is er nog een ding een maatje 34 wordt op een moment ook maatje 40. En blijft soms ook zo.

  Aum Shanthi

  1. Precies. Dat is wat ik bedoel. Voor ieder een eigen interpretatie. Bedankt voor je reactie! XoXo Olivia

 2. Wat een onwijs goed artikel heb je geschreven. Ik ben ook een middelmaatje, maar een wat strakker lichaam is toch waar ik voor ga deze zomer (ook voor mijn zelfvertrouwen) en dat is echt lastig. Vooral omdat ik ‘er al bijna ben’, is het lastig om de laatste loodjes door te zetten.
  Ik ben het er helemaal mee eens dat het erom gaat dat je je zelf gezond voelt in je eigen lichaam (kan je vertellen dat dat bij mij niet zo is na de zak chips van vanmiddag, haha).
  Zelf denk ik dat er nog meer factoren een rol spelen zoals genen, lichaamsbouw en hormonen. Ik ben van mening dat het goed is dit te accepteren en meer dan je best om je gezond te voelen kan je niet doen toch?

  1. Aah dank je wel! Mee eens, er zijn zoveel dingen die met gezondheid te maken hebben ook de aanleg, genen etc… wilde geen ellenlang artikel maar je hebt zeker gelijk! Het gaat denk ik ook om je gewoon goed te voelen in je lijf. Je lijf is je huis. Je leeft in je lijf. En je moet daar voor jezelf gelukkig in zijn. En je moet er een leven lang mee doen! Ik wilde graag wat aandacht goochel vooroordeel dat de curvy vrouw per definitie ongezond wordt geacht in bijvoorbeeld reacties op social media. Daar ben ik het mee oneens. Jij ook een inbetweenie hihi! Tof! We zijn met velen! Ik ben blij zoals ik nu ben. Behalve mijn benen.. blijvende onzekerheid. Maar toch heb ik ze geaccepteerd. Ze horen bij mij. Ieder moet doen wat haar goed dunkt! Als jij nog even wat strakker wil worden voor de zomer dan zeg ik: ga ervoor! Hihi. Ik duim voor je dat het lukt! En neem dan de volgende keer een halve zak (knipoog) hihi. Komt helemaal goed! Fijne avond meis! XoXo Olivia

 3. He wat leuk dat je mijn blog en mijn Facebookgroep noemt! En ben het zo met je eens! Ik vergelijk het wel eens met alcohol en roken. Worden die mensen ook constant aangesproken op de risico’s voor hun gezondheid? En dan hebben we het nog niet eens over wat stress met je lichaam doet… 🙂

  1. Hey lieve Hermina, wat leuk en lief dat je reageert en supertof dat je hem hebt gedeeld op Facebook! Ik heb een top in mijn statistieken en dat komt door jou! Ik ben het eens met wat je zegt… Denk dat dat veel minder is…. Wat stress met je lichaam doet weet ik helaas heel erg goed maar dat vertel ik je nog wel een keer! Ik vind het jammer om op grote schaal zoveel te lezen over ongezond zijn als je steviger bent of dik. Ik ken genoeg dames met een maatje meer die volop sporten, gezond eten en die geen gezondheidsproblemen hebben. XoXo

Leave a Comment