Houdbaarheid van je cosmetica producten

Lieve beauty’s,

Most of us lady’s love make-up.

Ik weet dat heel veel meiden soms hele dure make-up kopen en er niets mee doen. Of ze gebruiken hun mooie producten alleen voor een hele speciale gelegenheid. Ik zeg ZONDE! Gebruik je make-up. Het is niet eeuwig houdbaar en met zo een mooi Urban Decay palette doe je echt hartstikke lang! (Ik gebruik mijn Naked 3 van Urban Decay al zeker 11 maanden en ik heb wel wat pans geraakt maar hij is nog lang niet op hoor). Ook die dure Chanel lippenstift ziet er prachtig uit in die flacon maar echt dames, het is niet eeuwig houdbaar… USE IT! Make-up koop je om te gebruiken doe dat alsjeblieft ook want het is echt zonde van je geld als je dure palette over datum is en je haar niet meer kunt gebruiken. Ook als je make-up hebt maar je het nog niet veel draagt omdat je bijvoorbeeld wat jonger bent en het nog niet op doet naar school. Ga eens lekker experimenteren. Je kunt het er gewoon weer afhalen en hoe vaker je het doet hoe beter je erin wordt! In dit artikel meer over de houdbaarheid van je make-up, parfum en crème.

Waaraan kun je de houdbaarheid van een product herkennen?

Op veel verpakkingen staat aangegeven hoe lang een product na opening houdbaar is. Je ziet bijvoorbeeld 6M of 12M staan. Zie onderstaand plaatje. 6M betekent zes maanden houdbaar en 12M betekent twaalf maanden houdbaar. Na opening van het product dus! In mijn studiemateriaal van mijn make-up cursus heb ik gelezen dat, volgens de wet, make-up en alles wat onder cosmetica valt minimaal drie jaar houdbaar moet zijn als het nog niet is geopend. Dus als je inderdaad zo een mooi duur palette hebt gekocht maar hij zit nog veilig in de verpakking, zorg er dan voor dat als je hem nog niet wil gebruiken je het ook niet opent want vanaf dat moment gaat de aangegeven houdbaarheidsdatum in. Anders kun je er nog even mee wachten. Maar eerlijk… het is toch zonde om iets te kopen om het alleen maar te hebben? (Je moet natuurlijk niets, dit is gewoon mijn mening… Buy it, use it…)

12mBron afbeelding

Net zoals dat eten kan bederven kunnen onze mooie make-upjes en verzorgingsspulletjes ook bederven. Als je een product gebruikt dat over de datum is, dan kan dat zorgen voor vervelende dingen zoals uitslag op je huid of irritatie.

Conserveringsmiddelen/parabenen

Er worden, net zoals in veel voedingsproducten, door de merken conserveringsmiddelen toegevoegd aan de meeste make-up en verzorgingsproducten. Dit zorgt ervoor dat de producten langer houdbaar zijn en dat schimmels en bacteriën die ontstaan tijdens het gebruik van de producten worden voorkomen/beperkt. Producten zonder conserveringsmiddelen zijn zeer beperkt houdbaar. Een bekend merk dat weinig en soms geen conserveringsmiddelen gebruikt is Lush. Hierdoor zijn hun producten minder lang houdbaar. Ze leggen het duidelijk uit op hun website, klik hier om naar meer informatie te gaan over de Lush producten en hun houdbaarheid. Ook staat er een interessant stukje op hun website over propylparabenen.

Meer informatie over parabenen kun je vinden op de website van Optimale Gezondheid.

Hoe herken je bedorven producten?

Ja en daar zit je dan, heb je bovenstaande net gelezen en je vraagt je af hoe het zit met jou stash. Mijn advies is om in ieder geval regelmatig je stash te checken. Nu je na het lezen van dit artikel wellicht wat meer weet over de houdbaarheid kun je er op letten.

Wanneer een product niet meer goed is dan kan de geur onaangenaam worden, de kleur van het product kan veranderen (bruinachtig door schimmels en bacteriën) of groenachtig. Ook kan de consistentie (dichtheid) van het product veranderen, er kunnen bijvoorbeeld kruimeltjes ontstaan of het product wordt brokkelig, bij vloeibare producten kan het product waterig worden en ook kan de textuur van het product veranderen.

Hoe lang kun je producten gemiddeld bewaren?

Let op, het gaat om ‘ongeveer‘ en dit zijn richtlijnen voor NA het openen van het product. Ik kom op verschillende websites verschillende informatie tegen. Het komt allemaal wel ongeveer op hetzelfde neer. MAAR de echte houdbaarheidsdata staan gewoon op de verpakkingen van de producten of op de producten zelf. Dit zijn dus richtlijnen:

  • Mascara – 3 tot 6 maanden.
  • Lipgloss en lippenstift – 6 tot 24 maanden.
  • Lippenstift – 12 maanden.
  • Lippotlood – 12 tot 48 maanden mits je regelmatig de punt slijpt!
  • Foundation waterbasis – 12 maanden.
  • Foundation oliebasis – 18 maanden.
  • Concealer – 12 maanden.
  • Gezichtspoeder – 24 maanden.
  • Oogschaduw – 24 tot 48 maanden.
  • Oogpotlood – 24 tot 48 maanden mits je regelmatig de punt slijpt!
  • Gel- of vloeibare eyeliner – 3 maanden.
  • Nagellak – 24 maanden.
  • Crème voor het gezicht (van dag- en nachtcrème tot andere crèmes zoals zelfbruiners) – 6 maanden.
  • Lotion of crème voor het lichaam – 12 maanden.
  • Zonnebrandcrème – 12 maanden.
  • Reinigingstonic – 12 maanden.
  • Scrub – 6 maanden.
  • Zeep – 36 maanden.
  • Parfum – 24 maanden.

NB. biologische producten en producten zonder of met weinig conserveringsmiddelen kun je minder lang bewaren. Let dus op wat voor producten je koopt ook met het oog op wanneer je het moet gaan gebruiken want anders is het zonde van je geld.

Informatie van dokterdoker over de houdbaarheid van make-up en consequenties.

NEE ik zeg echt NIET dat je na deze maanden je make-up moet weggooien. Het zijn richtlijnen. Kaas kan drie dagen na de ‘ten minste houdbaar tot’ datum ook nog gewoon goed zijn. Als je er zorgvuldig en hygiënisch mee omgaat kun je wellicht langer met je producten doen. Maar merk je een irritatie, ruikt er iets gek, ziet een product er anders uit… Dan is het goed mogelijk dat je product over datum is. Het kan natuurlijk ook zijn dat het product voor de houdbaarheidsdatum al niet meer goed is. En dat kan aan van alles liggen.

Maar ruikt je product nog normaal, ziet het er hetzelfde uit, zijn er geen korreltjes of gekke kleurtjes, is de textuur nog zoals deze hoort, dan kun je vast wel inschatten of je het product nog kunt gebruiken. Krijg je toch een irritatie, dan weet je waar het van kan komen.

Tips om sneller bederf te voorkomen

 • Persoonlijk gebruik ik make-up nooit rechtstreeks met mijn vingers. Ik gebruik altijd een kwast of bij een crème (zonder pomp) een spatel. Hierdoor kunnen eventuele bacteriën die ik bij me draag op mijn handen in ieder geval niet in mijn producten terecht komen. Het enige wat ik rechtstreeks gebruik is lippenstift. Ik gebruik dagelijks lippenstift en lippenstiften zijn bij mij dan ook meestal snel op. Ik doe vaak in de ochtend de lippenstift met een kwastje op maar als ik het overdag bijwerk dan gebruik ik wel de stik. Evenals bij mijn lippen balsem. De spatel maak ik direct schoon en onderstaand meer over hoe ik met mijn kwasten om ga.
 • Mijn kwasten reinig ik wekelijks of tweewekelijks (klik hier om naar een ouder artikel te gaan over het reinigen van je kwasten). Ik heb al mijn kwasten dubbel dus ik wissel in ieder geval na een week van kwastenset. Toch zijn er favoriete kwasten waar ik er maar één van heb en dan wel een soortgelijke maar die vind ik minder fijn. Die was ik dan toch iedere week. Ook veeg ik altijd mijn kwasten schoon na gebruik op een schone handdoek en voor mijn oogschaduw kwasten gebruik ik de Color Switch (EUR 24,99 bij Boozyshop). Voor het schoonmaken gebruik ik tegenwoordig het brushegg  (EUR 4,99 bij Boozyshop) of ik gebruik mijn make-up eraser (naast dat de MUE je make-up goed van je gezicht afhaalt, kun je met een schone MUE ook goed en grondig je kwasten reinigen).
 • Was je handen voordat je begint met je persoonlijke verzorging en met je make-up ook al gebruik je weinig!
 • Zorg er ook voor dat je potjes, tubes, flessen e.d. niet open laat staan. Sluit ze direct na gebruik.
 • Bewaar parfum op een donkere en koele plek (bijvoorbeeld in de koelkast).
 • Laat andere mensen niet jou producten gebruiken, dus ook niet je beste vriendin. Ik heb even geleden een primer geleend aan mijn vriendin en ondanks dat het tubetje na gebruik was schoongemaakt ik heb dagenlange irritatie gekregen op mijn huid. Ik wist niet waar het aan lag tot ik me bedacht dat zij het had gebruikt. Ik stopte met het gebruiken van de primer en de irritatie was verdween na een dag.
 • Laat de verpakkingen dicht totdat je de producten gaat gebruiken.

poeder(foto Pixabay)

Wat zeggen de beauty boeken?

(ik heb er drie in de buurt liggen nu, ik heb er nog twee in de kast maar die laat ik daar i.v.m. de lengte van dit artikel):

XELLY Cabau van Kasbergen:

 • pag. 117, opmerking over houdbaarheid mascara.

CYNTHIA – BEAUTY – Miss Lipgloss eerlijk over beauty

 • pag. 66, een stukje over ingrediënten en verzorging.
 • pag. 166, houd je kwasten schoon.
 • pag. 212, check de ingrediëntenlijst.

BEAUTY – Lauren Conrad

 • pag. 24-26, ingrediënten om te vermijden (met o.a. een stukje over parabenen op pag. 26).

Ik moet eerlijk zeggen dat het me een beetje tegenvalt dat er in de bekende beauty boeken eigenlijk weinig tot niets geschreven staat over de houdbaarheid van producten en ook kan ik geen informatie vinden over het schoonhouden van je tools. Er staan soms zelfs foto’s in van onhygiënisch gebruik van producten. En ik heb ze allen grondig doorgespit voor de fun toen ik ze kreeg en zojuist nog een keer globaal doorgebladerd voor dit artikel (het zou natuurlijk kunnen dat ik iets over het hoofd heb gezien). Gelukkig is er op internet wel redelijk wat te vinden over hygiëne en houdbaarheid.

Ik denk dat het wel een belangrijk onderdeel is van beauty en verzorging en zeker voor make-up freaks en lovers. Ik hoop dat jullie iets aan mijn artikel hadden. Ik kwam op dit onderwerp dankzij de make-up cursus die ik doe. Ik ben er helaas niet actief mee bezig omdat ik concentratieproblemen heb maar af en toe blader ik door de map en zo kom ik toch weer op nieuwe dingen die ik interessant genoeg vind om erover te schrijven.

Denk je dat jij make-up hebt die over datum is? Gebruik je al je make-up? Of liggen de dure oogschaduw paletten alleen mooi te zijn op je tafel hihi! Ik ben benieuwd!

With Love,

Olivia

Life Must Be Fabulous

wpid-img_20150406_214359.jpg

Related posts

9 Thoughts to “Houdbaarheid van je cosmetica producten”

 1. Vele vrouwen vergeten dat cosmetica ook slecht wordt of hun waarde verliest zodat er huidproblemen kunnen door ontstaan.
  Een mooi stukje dat je de vrouwelijke lezers mee wilt geven.

  Aum Shanthi

 2. Nooit teveel van in huis halen zodat je het opgebruiken kan.
  Maar als ik mijn jongste dochter zie dan weet ik ook dat vrouwen er graag heel wat van in huis halen. En denken dat het nooit slecht wordt.

  Aum Shanthi

 3. Wat een handig en leuk artikeltje 😀

 4. Als het er funky gaat uitzien, ruiken of proeven dan gooi ik het meteen weg – enkel nagellak is bij mij waarschijnlijk al ver over de datum. Ook een van de producten die NOOIT geheel leeg raken. Ik sta zeker achter het principe niet uitlenen (sharing, never 😉 ) maar bv de makeup zelf aanbrengen bij een ander met schone tools en niet dubbeldippen vind ik dan weer wel oke.

 5. Handige artikel! Ik hou me ongeveer wel aan de houdbaarheid datum, behalve mascara gebruik ik tot die opgedroogd of op is, heb er nog nooit last van gehad hihi.

 6. Wat een handig artikeltje 😉

 7. Super handige tips, dat van 12m en 6m wist ik nog niet! Xx

Leave a Comment