Boek review – Masterclass ondernemen

Lieve beauty’s,

Een nieuwe boek review vandaag. Een boek dat ik tegelijk kocht met het boek Xelly. Ditmaal gaat het om het boek “Masterclass Ondernemen” van Annic van Wonderen. Het verhaal wordt vertelt door Annic (ik noem haar voor het gemak even bij haar voornaam in dit artikel) maar het boek is geschreven door Jacqueline de Jong. In het boek begint Annic met een introductie over het ontstaan van het boek en over haar persoonlijke leven. Als je het voorwoord leest krijg je al de kriebels om zelf aan de slag te gaan. Prikkelende zinnen, ik hou ervan. Ik heb al een vijfde druk in handen, dat betekent dat het boek goed wordt verkocht. De druk die ik heb is van april 2015.

45-DSC_1027

Het boek is uitgegeven door Bertram en de Leeuw Uitgevers en o.a. te koop bij Bol.com voor EUR 14,95. Het ISBN nummer is 978946156149 NUR 800.

Het boek heeft een softcover. Dit vind ik persoonlijk iets minder prettig want hierdoor zie je goed dat het boek gelezen is. Dat is op zich niet erg want daar zijn boeken voor maar je gaat op de zijkant van het boek, daar waar het gebonden is, allerlei vouwen zien. Maar ach, dat is met veel boeken in mijn boekenkast het geval.

46-DSC_1029

De Vormgeving

De kaft is zowel aan de voorkant als aan de achterkant in kleur bedrukt. Een mooie foto van Annic zelf op beide kanten. Op de achterkant van het boek staat het volgende:

Citaat:

If you want someting you’ve never had, then you’ve got to do someting you’ve never done“.

“In haar boek Masterclass Ondernemen geeft Annic van Wonderen haar kennis, tips en adviezen door aan haar lezers. Ze vertelt over de start van ilovefashionnews.com en hoe ze deze fashion nieuwssite tot één van de grootste modesites heeft uitgebouwd.

Maar haar motto’s durven – doen – doorzetten en haar eigenzinnige manier van denken, inspireert zij ondernemers (in spe) aan de slag te gaan en keihard te werken om doelen te bereiken. In Masterclass ondernemen komen vele onderwerpen aan bod die voor alle ondernemers toepasbaar zijn: social media, pr en marketing, valkuilen, netwerken, personeel, financiën en gouden tips & tricks“.

Naast deze introducerende en uitnodigende tekst staan er twee recensies over haar boek van mensen uit haar vakgebied en staat er een introductie over Annic van Wonderen.

Citaat

Annic van Wonderen (1983), founder & director van I Love Fashion News.com, is ondernemer in hart en nieren. In 2009 richtte zij I Love Fashion News.com op. Deze site is inmiddels uitgegroeid tot de grootste fashion nieuwssite van Nederland met meer dan 2 miljoen bezoekers per maand“.

Ik kende Annic alleen van horen zeggen. Ik volgde haar niet, wel ken ik de website ilovefashionnews.com. Haar zusje Elise van Wonderen kende ik wel van de website Modemusthaves. Ik ben dol op de producten die zij verkoopt. Een ondernemende familie. Dat blijkt ook wel in het boek waar ook de ondernemingen van haar ouders, 3 broertjes en zusje in worden uitgelicht.

51-DSC_1037 50-DSC_1036

 

52-DSC_1039 48-DSC_1033

De inhoud van het boek is qua vormgeving zwart-wit. Het is strak en duidelijk ingedeeld. Er komen regelmatig leuke quotes voor die een gehele pagina beslaan. Ook zijn alle titels van de hoofdstukken zo geschreven dat het direct een inspirerende tekst is.

Zie bovenstaande foto’s ter inspiratie.

De inhoud

If you think big, you get big

Wat een prettig geschreven boek is dit. Hij had van mij nog een stuk dikker mogen zijn! Boordevol tips & tricks en alle facetten van het ondernemen komen voorbij. Ook al is het boek niet door Annic zelf geschreven, de schrijfstijl is wel in de ik-vorm. Dat leest prettig en je krijgt een bepaald idee van een persoon. Ik zie een krachtige powervrouw voor me. Ik denk dat Jacqueline en Annic goed en veel hebben samengewerkt om dit tot stand te brengen.

De hoofdstukindeling is als volgt:

 • Voorwoord
 • Over mezelf
 • DURVEN
  • Do it now or later it becomes never – start vandaag en niet morgen
  • Create the things you wish existed – hoe je een idee alleen al door 1.000 procent in jezelf t geloven en keihard ervoor te knokken op een hoger plan tilt
 • DOEN
  • Fake it till you make it – de kracht van goede marketing en communicatie
  • If you chase money, you’ll never do what it takes to be successful – weet wat er financieel speelt in je bedrijf, maar onthoud goed: rijk worden moet nooit je doel zijn
  • Practice what you preach – over leidinggeven en leiderschap
 • DOORZETTEN
  • If you want something you’ve never had, then you got to do something you’ve never done – over succes en wijsheid achteraf
 • Veelgestelde vragen
 • Anderen aan het woord
 • Nawoord
 • Dankwoord

Zoals je ziet komen er allerlei facetten van het ondernemen aan bod. En nee, in dit boek ga je niet kunnen vinden hoe je een exploitatiebegroting opstelt. Ook zul je geen voorbeelden vinden van personeelsplanning of hoe je een ondernemingsplan opstelt. Het bek staat wel vol met tips over hoe je kunt ondernemen. De hoofdlijnen komen aan bod. Durven – Doen – Doorzetten vind ik al een fantastische formule. Uit het boek komt duidelijk naar voren dat je jou eigen kwaliteiten moet benutten. Daar waar je iets minder in uitblinkt daarvoor kun je een andere oplossing zoeken. Zorg dat je met jou leiderschap wel de touwtjes in handen hebt maar benut vooral je eigen kracht. Dat is wat ik vooral uit het boek haal. Annic haar kracht is niet het schrijven van een boek. Haar kracht is om dit te erkennen en dit op een gestructureerde manier, met de touwtjes zelf in handen, over te laten aan een professional.

Ook staan er allerlei fijne termen in dit boek die ik goed kan gebruiken voor mijn blog daar ben ik erg blij mee. Dat ik veel herkenningspunten zie, dingen die niet nieuw voor me zijn, daar ben ik ook erg blij mee. Dat doe ik dus al goed. Hetzij hier op mijn blog hetzij wanneer ik aan het werk ben (oké, ik zit nu in de ziektewet maar daar kom ik uit!). Mijn vriend wil een eigen onderneming starten. Dit heeft niets met fashion te maken of met websites. Toch heb ik veel inspiratie opgedaan uit dit boek en heeft hij veel tips en ideeën opgeschreven. Dit boek is gewoon enorm inspirerend. Je krijgt de kriebels. Als je al geen ideeën in je hoofd hebt dan komen ze wel spontaan in je op als je het boek aan het lezen bent.

Ik denk dat veel mensen Durven en Doen maar dat minder mensen Doorzetten. En daar ligt nou juist de kracht.

Per slot

Ik vind het boek een absolute musthave voor vrouwen die een eigen onderneming willen starten! Uniek, prettig en zakelijk taalgebruik en een prettige goed leesbare vormgeving. Ook als je niet per se een eigen onderneming zou willen starten maar bijvoorbeeld een blog runt dan vind ik dit boek een absolute aanrader. Het staat boordevol tips over allerlei zaken die met een website te maken hebben. Ik heb heel wat dingen die ik nog wil doorvoeren.

Veel leesplezier!

Zouden jullie dit boek aanschaffen?

HANDTEKENING

Related posts

Leave a Comment