Slaap

Ik heb mijn slaap hard nodig, jij ook? Toen ik nog gewoon werkte en een leven leidde met een vriendje, vriendinnen, uitgaan, af en toe uit eten, leuke dingen doen etc. was slaap een noodzakelijk kwaad. Ik had genoeg aan 7 uurtjes en ik was fit voor de nieuwe dag. Nu ik ziek ben, inmiddels chronisch, heeft mijn lijf veel meer slaap nodig. Niet alleen slaap maar ook rust. Rustmomenten op een dag of ontspanningsmomenten.

Mijn eigen ervaring… veel slaap

Ik slaap nu gemiddeld 10 uur per nacht. En dat is soms niet voldoende. Mijn lijf moet echt bijkomen van de dag, herstellen. Als ik te weinig of slecht heb geslapen dan heeft dat ook veel invloed op mijn dag. Ik heb dan meestal een slechte dag. Het komt niet meer goed na een kop koffie zoals vroeger. Het herstel duurt langer als ik een hele inspannende dag heb gehad. Wanneer ik bijvoorbeeld een dag therapie heb gehad dan moet ik daar ook een dag van bijkomen. Niet alleen een nacht maar ook een dag en nog een nacht. Hierdoor moet ik mijn activiteiten van de week goed inplannen en is er weinig ruimte voor onverwachte dingen. Zelfs boodschappen doen, hoe simpel ook, moet ik inplannen. Ik mocht van mijn arts niet meer overdag slapen. Dat lukt mij sinds een tijdje, hier heb ik ongeveer 8 maanden over gedaan. Maar, ik slaap niet meer overdag. In plaats van overdag slapen doe ik minimaal twee keer per dag een ontspanningsoefening zodat ik wel even een rust moment heb voor mijzelf.

slaap

In slaap komen

Herken je dat? Dat je heel erg moe bent maar niet in slaap kunt komen? Ik heb daar regelmatig last van. Mijn lijf is moe en kan niet meer maar mijn hersenen zijn nog actief. Automatisch ga ik dan een boek lezen, een serie kijken of op mijn telefoon social media bekijken. Maar dit is eigenlijk niet heel verstandig want hierdoor houd ik mijn hersenen actief. Mijn dag-en-nacht-ritme is rond 19:00 uur op bed liggen, rond 22:30 uur in slaap vallen/pogingen doen om te gaan slapen en om 10:00 uur in de ochtend gaat mijn wekker en dan moet ik er ook echt uit van mijzelf. Dit werkt steeds beter de laatste tijd. Ik heb dit moeten oefenen maar het werkt voor mij en dat is belangrijk.

Slaap meditatie

Eerder deed ik al regelmatig een slaap meditatie als ik mijn bed in dook. Nu heb ik er vaste prik van gemaakt. Ik merk dat als ik een slaap meditatie doe, ik beter slaap, rustiger slaap en minder moe wakker wordt. En dit is eigenlijk de reden van mijn artikel. Ik wil graag de fantastische Dick de Ruiter met jullie delen. En voor een ieder die moeite heeft met in slaap komen, ik raad je aan om deze oefeningen te doen als je wilt gaan slapen. Ze zijn erg rustgevend en helpen mij bijzonder goed.

Noot: ik zet deze oefening aan op mijn telefoon maar ik leg mijn telefoon dan op de kop neer op mijn nachtkastje zodat ik geen last heb van licht o.i.d.

Mijn favoriete meditatie oefeningen

Ik begin met een oefening van ongeveer een kwartier. Als ik best wel moe ben maar me moeilijk kan ontspannen dan luister ik graag naar de inleidende diepteontspanning. Deze zorgt ervoor dat ik mijn spieren makkelijker kan ontspannen. Ik heb gewoon een beetje hulp nodig (naast mijn spierverslappende medicijnen).

Klik hier als je de video niet kunt zien.

De tweede oefening is een wat langere oefening. Hij duurt iets langer dan 30 minuten. Ik gebruik deze als mijn hoofd niet stil wil zijn en als ik maar blijf piekeren en doen. Deze oefening heb ik nog nooit helemaal af gemaakt omdat ik tijdens de oefening in slaap val.

Klik hier als je de video niet kunt zien.

De begeleide diepte ontspanning is anders dan de inleidende diepteontspanning. Deze meditatie duurt ook ongeveer een kwartier en vaak val ik al eerder in slaap. Dit is ook echt één van mijn favorieten.

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Schoonheidsslaap is een oefening die ik vaak overdag doe. Hij duurt ongeveer 25 minuten en ik kan dan even heerlijk tot mezelf komen en alle ellende en dingen waarover ik me druk kan maken loslaten. Prettige voor overdag!

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Per slot deel ik nog graag de visualisatie oefening. Deze vind ik fijn als ik met mijn gedachten even ergens anders wil zijn. Ik slaap erg goed op deze oefening en vaak droom ik ook over de visualisatie.

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Nou kun je al deze video’s en nog veel meer andere oefeningen en meditaties terugvinden op YouTube. Je vind ze door Dick de Ruiter te zoeken in YouTube. Er is een persoon die deze meditaties op YouTube zet, en hij of zij zet ook meditaties van anderen op YouTube. Daar staan nog veel meer oefeningen ook van andere “begeleiders”. Het account heet Xanadu500, klik hier om daar naar toe te gaan.

Een oefening die ook nog wel eens wil helpen, zonder YouTube, is buik ademhalen. Ga dan op je rug liggen en adem diep in via je buik en weer uit. En ga deze ademhalingen tellen. Zodra je bent afgeleid door een gedachte of iets anders dan begin je weer opnieuw.

Heb jij last van slaap problemen? Of slaap jij altijd als een roosje 🙂

Slaap lekker!

XoXo

handtekening

Plaatje bovenaan de pagina komt van instagram (ik weet niet meer van wiens account). De uitspraak “I have a dream” is natuurlijk van Martin Luther King.

Related posts

5 Thoughts to “Slaap”

 1. shivatje

  Door te slapen herstelt je lichaam. En ook zoals je schrijft Olivia naar je lichaam luisteren en de rust en slapen geven dat het vraagt. Hoe spijtig genoeg ook, want je zal misschien anders willen en willen leven.

  Aum Shanthi

 2. Klopt Shiva je, maar ik heb dat voor mezelf wel geaccepteerd. Als ik die uren nodig heb voor mijn herstel om een goede dag te hebben dan heb ik dat er voor over. Mijn dagen zijn korter en als ik een keer iets heb dan weet ik dat ik daarna extra rust nodig heb. Het hoort erbij. Ik slaap het liefst zo goed mogelijk en heb dan een dag waar ik ook nog wat aan heb. Ik hoop dat mensen die moeilijk in slaap komen iets hebben aan de oefeningen. Voor mij werken ze enorm rustgevend en ze helpen me in slaap, de goede slaap! Dank voor je reactie! XoXo Olivia

  1. shivatje

   Om te slapen kan je veel doen, zoals je dus beschrijft ook in je logje. Natuurlijk zet dan een tijd erop mocht je sneller in slaap vallen dat je toestel toch uitspringt.
   Veel mensen denken niet altijd aan slaap en rust. En nogmaals het is een belangrijke factor in ons leven. En zeker als er lichamelijke problemen meespelen.
   Olivia ook jij bedankt voor steeds je openheid in je logjes en jouw ervaring met je lezers te delen.

   Aum Shanthi

 3. Wat moet het vermoeiend zijn om niet in slaap te kunnen komen als je het echt nodig hebt. Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van slaap meditatie, maar ik ben blij dat het een positief effect heeft op jou. Het is heel interessant om erover te lezen!
  Ik moet juist oppassen dat ik niet te lang en te diep slaap, omdat ik anders wakker word met knallende koppijn die de hele dag blijft.

  1. Hoi Ariane, dat kan heel vermoeiend zijn inderdaad! Ik ben erg blij met deze oefeningen want sindsdien gaat het goed of in ieder geval veel beter! Misschien voor jou toch iets om te proberen als je moet oppassen dat je niet te lang en te diep slaapt… wellicht zorgt het ervoor dat je goed ontspannen bent en dat je anders slaapt.. you never know het is niet per se alleen iets voor mensen met een slaapprobleem. Het is voor iedereen die lekker rustig in slaap wil vallen. In het begin misschien wat apart of je moet oefenen in het begin. Laat je me weten of je het hebt geprobeerd En hoe het is gegaan? Bedankt voor je berichtje! XoXo Olivia

Leave a Comment