Wat is dat met die maten?

Maten - Life Must Be Fabulous

Hello you,

Daar ben ik weer, nu met een artikel over maten! Mijn concept artikelen ben ik aan het afronden. Het geeft een lekker gevoel! Vandaag wil ik het met jullie hebben over  kleding maten. Begin januari had ik een gezellige borrel met een groep dames van #40days40outfits. Ik had daar een gesprek dat uiteindelijk ging over de maten van kleding. De persoon met wie ik kletste hield zich vast aan een maat waar ze in moest en zou passen en ik kan begrijpen dat zoiets best veel onzekerheid en stress kan geven. Ik besloot te beginnen aan een artikel en hier is hij dan!

Maten

Kleding wordt gemaakt met maattabellen. Maar ieder merk hanteert haar eigen maattabellen die horen bij pasvormen die zij ontwerpen. Grotendeels komt dit overeen maar vaak genoeg valt een kledingstuk groter of kleiner uit als “normaal”. Toen ik nog heel wat kilo’s meer woog en een hele grote maat had (58/60) kocht ik kleding die paste Ik had toen nog niet zoveel keus. Tegenwoordig is er ook in die maatvoering veel meer keus gelukkig. Ik ben flink wat kilo’s kwijt en mijn maat is nu doorgaans 44. Ik vind het prima. Zit wat mijn lijf betreft lekker in mijn vel. Oke ik ben nog niet blij met mijn benen maar ze zijn nou eenmaal zo. Als kind had ik al stevige benen en nu nog steeds. Ze horen bij mij dus ik accepteer ze. Ook heb ik overtollige huid door het afvallen. Daar kan ik niet omheen en het is een gevolg van. Ik draag altijd een corrigerend jurkje om deze op hun plek te houden zodat ik zo min mogelijk scheurtjes, smetplekjes en sneetjes krijg want mijn huid is erg gevoelig. Opgelost! Ik hoop dat ik kinderen mag krijgen en na die tijd wil ik het laten corrigeren. Zo heb ik dat met de plastisch chirurg afgesproken.

Quote - maten - Life Must Be Fabulous

Terugkomend op die maten… Ik heb geleerd dat de pasvorm van kleding veel belangrijker is dan de maat die je draagt. Vooral voor de wat grotere vrouwen is dit denk ik van toepassing. Ik weet niet hoe het is bij de kleinere maten. Mijn ervaring ligt in de plussize. Hoewel ik ook kan slagen in gewone winkels draag ik graag kleding van plussize merken omdat deze kleding mooier aansluit op de plekken die ik wil accentueren. Ik heb een slanke taille dus ik leg daar graag de nadruk op. Bij plussize merken valt kleding op dat punt mooier omdat ook mijn volle borsten nog mooi in een jurk of blouse zitten. Bij de gewone winkels zijn mijn borsten soms een probleem omdat ze platgedrukt worden terwijl het dan bijvoorbeeld bij mijn buik weer te wijd is.

De pasvorm

De pasvorm is dus belangrijk. Voor mij in ieder geval. Soms draag ik een 42 omdat de 44 groot uitvalt. Soms draag ik een 46 omdat de 44 klein uitvalt. Ik heb ook wel eens een 48 omdat dit eenmaal mooier staat. Dat wil niet zeggen dat ik de 44 of 46 niet pas maar het staat dan gewoon mooier. Hieronder heb ik een foto geplaatst die verschillende maten goed weergeeft. Deze foto heb ik enkele weken geleden gemaakt tijdens de #40days40outfits challenge in de kerstperiode van 2015.

Ik draag een grijze jeans van Great Looks. Ik had er twee besteld via Wehkamp destijds. Een 44 en een 46. De 44 zat perfect en de 46 heb ik teruggestuurd. Ik heb stevige benen dus met broeken kopen twijfel ik vaak wat ik nodig heb. Bij de Steps heb ik altijd een 44, Nike een XL en bijvoorbeeld bij Zizzi en Junarose een 44 of 46. Het shirt dat ik draag is van de Bershka, deze valt enorm ruim dus ik draag een M. Het jasje is van de WE en dat is een XXL. De XL paste ook maar die zat niet lekker bij mijn schouders dus dan neem ik liever een maat groter.

Olivia Life Must Be Fabulous - maten

Per slot

Dit is wat ik graag wilde meegeven. Ik hoop dat de onzekere vrouwen, de vrouwen die zich vasthouden aan een bepaalde maat omdat ze die graag willen hebben/houden, iets aan dit artikel hebben. Het belangrijkste is dat jij je lekker voelt in de kleding die je draagt. Dat je je comfortabel voelt. Als dit zo is dan straal je zelfvertrouwen uit. Ik voel mij erg goed bij zwart en donkere kleding. Naast de kleur blauw heb ik weinig kleuren in mijn kledingkast. Hier ben ik de laatste maanden wat verandering in aan het aanbrengen. Ik heb niet een enorm budget dus ik heb via de Sale wat items in kleur gescoord en dat is voor mij weer een beetje nieuw. Ik wil mij niet verstoppen en ik wil mij zelfverzekerd voelen. Door de 40days40outfits challenge heb ik bij verschillende wondervolle vrouwen gezien hoe zij kleur combineerden in hun kledingstijl en ik heb daar leuke ideeën van gekregen. Ik kleed mij steeds meer out of my comfort zone en het voelt goed!

XoXo Olivia

1-Vastleggen in volledig scherm 22-11-2015 013313

PS: ben jij benieuwd naar de #40days40outfits challenge? Klik dan hier om naar de website toe te gaan. De volgende editie zal daar denk ik worden aangekondigd!

Related posts

11 Thoughts to “Wat is dat met die maten?”

 1. shivatje

  Dat is eens een meerwaarde voor de vrouw met een maatje meer. En zoals je schrijft, ieder merk hanteert zijn maatlabel en dat maakt dat het soms moeilijk is om de juiste maat gelijk te nemen.
  Maar los van dat is het gewoon prachtig dat iemand een hand onder de riem steekt voor alle andere dames.

  Aum Shanthi

  1. Dank je wel! Ik hoop anderen te kunnen inspireren en wat onzekerheden wegnemen… Lekker in je lijf zitten is belangrijk vind ik! XoXo Olivia

  2. Dank je wel! Ik wil me wat meer richten op dat laatste! XoXo Olivia!

 2. Deze outfit staat je echt goed! Het ligt vaak ook aan de stoffen van de kleding wat voor maat je hebt. Qua shirtjes heb ik soms een S en soms een M, maar mijn leren zomerjasje is een XL, omdat dit minder stretch is. Ik hecht zelf totaal geen waarde aan maten. Mijn broeken zijn altijd een maat groter, omdat ze anders niet over mijn heupen heen kunnen, haha. Mijn maten lopen heel erg uiteen, net als die van jou, heb ik het idee. Zolang je je fijn voelt in de kleding, is het allemaal goed toch? Goed artikel, respect dat je hier aandacht aan besteed en zo open bent over je eigen verhaal / maten.

  1. Dank je wel Arianeille, wat heb jij een mooie naam trouwens! Fijn dat je hetzelfde beeld hebt als dat ik heb en waar ik over schreef! Ik merk in mijn omgeving en in gesprekken dat sommigen toch krampachtig ergens in willen passen of zelfs zeggen dat ze een andere maat dragen omdat ze zich schamen voor hun maat. Dat is echt niet nodig! Ik ben het met je eens, als je je fijn voelt is het goed! Dank voor je uitgebreide reactie! XoXo Olivia

 3. shivatje

  Je lekker voelen in je vel is het belangrijkste en dat kan alleen maar door zulke teksten te delen om bij andere die onzekerheid weg te nemen.
  We zijn mooi zoals we zijn.

  Aum Shanthi

  1. Dank je wel! Al is het 1 persoon die hierdoor anders gaat denken dan ben ik al blij! XoXo Olivia

   1. shivatje

    Dat lees ik graag dat je dan al anders gaat denken.
    Dan helpt het toch om erover te schrijven.
    En is het mooi meegenomen Olivia

    Aum Shanthi

 4. Helemaal waar. Maten zijn zo verschillend per merk en fabriek. Het is zo psychologisch allemaal. Sommige kledingstukken vallen nu eenmaal beter op je eigen lichaamsvorm net dat maatje groter of kleiner – maar je eraan vasthouden brengt zoveel frustratie als het eens anders is dan. Sommige zeggen ook wel eens als ik een trui draag ”dat is een grote maat” en dan antwoord ik gewoon ”oversized is ook een trend”, waarschijnlijk is dit niet geheel relevant .. 🙂 Nog nooit eerder gehoord van 40days40outfits challenge, lijkt me erg interessant!

  1. Dank je wel! Ja dat is precies de kern die ik bedoel. Maar wat maakt de maat nou uit hihi… Zo bijzonder eigenlijk dat mensen gaan zeggen dat een trui er groot uit ziet… So What… Hij zit jou lekker en jij voelt je er goed in! Je kunt hem ook 2 maten kleiner nemen en dan is het oversized effect weg… Jou keus toch! Over 40days40outfits, ik zou zeggen klik op de link naar hun blog, dan krijg je misschien een beetje een idee over wat het is en inhoud. Misschien lijkt het je ook leuk om mee te doen bij de volgende editie! Het doel is eigenlijk even consuminderen. Doen met wat je al hebt en geen nieuwe kleding kopen. Zo kom je erachter wat je allemaal al hebt en misschien wat je juist nog mist. Ik miste wat basics en nu ben ik helemaal tevreden met de inhoud van mijn kast. Ik heb inspiratie gekregen door de andere meiden over styling en hoe je iets ‘anders’ kunt dragen. Je doet iedere dag iets anders aan of je maakt een andere combinatie met kleding die je al eerder aan hebt gehad.. XoXo Olivia

 5. […] Ik ben dol op het merk Junarose. Echter had ik nog geen spijkerbroek van dit merk in bezit. Ik heb de maat gegokt en ben blij dat hij zo perfect zit! The Fashion Bash, nogmaals enorm bedankt (ook voor het leuke Zizzi shirtje wat jullie erbij hebben gedaa)! Ik draag meestal maat 46 bij mijn broeken maar toch twijfel ik altijd omdat de pasvorm nog wel eens wil verschillen per merk. Soms heb ik een 48 nodig maar ik heb ook al eens een 42 aan gehad en dikwijls een 44. Maat 44 was uitverkocht dus ik was erg blij dat maat 46 goed zat! Zo zie je maar dat een maat heel weinig zegt. De pasvorm zegt veel meer! Ik klamp mij ook niet meer vast aan een maat. Hier heb ik eerder al eens over geschreven. […]

Leave a Comment